Home » Tools » Tactiek: Praktische handvatten om groei te stimuleren
Tool

Tactiek: Praktische handvatten om groei te stimuleren

Groeien en leren is belangrijk voor iedereen. Iedereen kan leren! Iedereen leert alleen op zijn eigen manier. Er is niet één (juiste) manier van leren. Hoe je leert hangt af van persoonlijke kenmerken en de situatie. Het is belangrijk om de juiste informatie op het juiste moment en in de juiste vorm aan te bieden. Dan wordt leren ook leuk.

Bekijk deze animatie over Iedereen kan leren, maar leert anders

De afgelopen jaren hebben veel sociale werkbedrijven de groei doorgemaakt van productiebedrijven naar ontwikkelbedrijven. Dit betekent dat er meer ruimte is gekomen voor de ontwikkeling en groei van medewerkers. In ontwikkelbedrijven komt de medewerker steeds meer centraal te staan en wordt een veilige omgeving gecreëerd waarin leren wordt gestimuleerd. Leren in een sociaal werkbedrijf betekent voornamelijk leren en werken tegelijkertijd. Dat leren gebeurt bewust en gestructureerd (klassikale les, online trainingen), maar ook onbewust en ongestructureerd (van elkaar, leren door te doen). SBCM heeft verschillende tools en activiteiten die het leren ondersteunen. Hieronder staan een paar voorbeelden.

Stimuleren van leren

WERK-portal.nl: Op de WERK-portal staan allerlei gratis praktische online leermiddelen waarmee medewerkers hun (werk) vaardigheden kunnen verbeteren. De programma’s zijn gericht op mensen zonder startkwalificaties. De programma’s kunnen zelfstandig doorlopen worden, maar lenen zich ook goed om in groepsverband en/of in combinatie met andere leermiddelen te worden ingezet.  De programma’s gaan over werk zoeken en solliciteren, veilig en gezond werken, prettig samenwerken, taal & cultuur, rekenen & geld en digitale vaardigheden.
Met de ESF-middelen zijn in 2020 korte online modules ontwikkeld speciaal voor smartphones. Het gaat om de module ‘Haal meer uit je mobiel’ en tien leersnacks op vijf thema’s. In 2021 wordt een webapp ontwikkeld waarop korte online uitdagingen worden aangeboden vergelijkbaar met de leersnacks. Deze webapp wordt gelanceerd tijdens de online kennisweek Sterk aan het Werk die SBCM in september organiseert.

Scan me: Maak ook eens gebruik van een QR code om leren op de werkvloer te stimuleren. Hoe je dit eenvoudig doet leer je in de gratis online module scan me.

 

Online festival Sterk aan het Werk: Van 20 – 24 september organiseren we het jaarlijkse Sterk aan het Werk festival: Leren werkt voor iedereen. Door leuke korte activiteiten ervaren medewerkers deze week dat leren en ontwikkelen begint met kleine stapjes. Met deze week helpen we sociale werkbedrijven om leren op een leuke manier onder de aandacht te brengen en te houden. Iedere organisatie kan er op zijn eigen manier aan meedoen. Pak jij deze kans om leren aandacht te geven in jullie organisatie?

Topperverkiezing: Met de jaarlijkse Topperverkiezing geeft SBCM een impuls aan Leven Lang Ontwikkelen in de sector. Toppers zijn doelgroepmedewerkers die met doorzettingsvermogen nieuwe dingen hebben geleerd, ook al was dit soms een beetje spannend of kostte dit de nodige moeite.  Toppers kunnen andere collega’s en werkgevers inspireren (verder) te investeren in ontwikkeling. Werkgevers en collega’s kunnen tot 1 juli 2021 Toppers aanmelden voor de verkiezing. Per regio (Noord, Midden, Zuid) selecteert een jury drie finalisten. Inspireer jij je organisatie door een topper aan te melden?

Direct naar de informatie