Home » Actueel » Hoe ontwikkel je soft skills op een systematische manier?
Actueel

Hoe ontwikkel je soft skills op een systematische manier?

Hoe ontwikkel je soft skills op een systematische manier? De methodiek WerkPlekOpleiden (WPO) is ontwikkeld om dit te realiseren. In dit nieuwsbericht lees je meer over deze methodiek en over de onderzoeken en pilots rondom het ontwikkelen van soft skills op de werkvloer.

In 2009 is in opdracht van SBCM de methodiek WerkPlekOpleiden (WPO) ontwikkeld. Met deze methodiek kunnen werknemers soft skills op systematische manier ontwikkelen. Via praktische instrumenten en opdrachten leren werknemers gedrag aan dat gewenst is in bepaalde werksituaties. Het gaat om vaardigheden (soft skills) die in alle werksoorten nodig zijn voor het verkrijgen en behouden van een baan, zoals instructies opvolgen, samenwerken, op tijd komen, etc.

Behoefte aan materialen

In 2023 is uit onderzoek gebleken dat er behoefte is aan materialen. Het is nodig om de bestaande materialen in een nieuw, eigentijds jasje te steken om deze bruikbaar te laten zijn op de werkvloer. Daarom is SBCM in 2024 gestart met een kleinschalige pilot bij vijf bedrijven. In deze pilot zijn nieuwe materialen ontwikkeld en uitgetest om aan de slag te gaan met één soft skill. De bevindingen van deze pilot en de materialen zijn in juni 2024 opgeleverd in een rapport. Deze zijn positief!

Nieuwe pilot

Met de vijf bedrijven uit de eerste pilot is besloten om de komende periode drie verschillende soft skills van nieuw materiaal te voorzien en deze materialen uit te testen. Voor elke soft skills worden er twee werkplekopdrachten op 3 niveaus ontwikkeld. Het hoogste niveau is het entree-niveau. Daarnaast willen we in deze pilot meer bedrijven betrekken bij de ontwikkeling en de testfase van de materialen. Heeft jouw bedrijf interesse om mee te doen aan deze pilot? Stuur dan voor 4 oktober een mail naar p.mensink@caop.nl.

Kom naar de themabijeenkomst

Doet jouw bedrijf niet mee aan de pilot, maar wil je wel meer weten over WPO? Dan ben je van harte welkom op de themabijeenkomst over leven lang ontwikkelen in de SW. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 19 november in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst gaan we het ook hebben over het vergroten van soft skills op de werkvloer. Meer informatie vind je op onze website.