Home » Actueel » Aandacht voor de overgang bij Werkom; een stap richting duurzame inzetbaarheid
Actueel

Aandacht voor de overgang bij Werkom; een stap richting duurzame inzetbaarheid

Bij sociaal ontwikkelbedrijf Werkom staat het welzijn en de inzetbaarheid van werknemers hoog in het vaandel. Susan Gadroen, vorig jaar begonnen bij Werkom als adviseur vitaliteit en duurzame inzetbaarheid, bekijkt hoe dit verder verbeterd kan worden. “Het afgelopen jaar heb ik een inventarisatie gedaan om te achterhalen waar werknemers behoefte aan hebben en hoe we daar vanuit Werkom op kunnen inspelen. Hieruit is onder andere naar voren gekomen dat structureel aandacht besteden aan vitaliteit en duurzame inzetbaarheid  belangrijk is. Duurzame inzetbaarheid bij Werkom is gebaseerd op 3 pijlers: groei, gezondheid en werkgeluk. Een onderwerp dat zowel onder gezondheid als werkgeluk valt, is de overgang.”

“De overgang is een fase waarin veel werknemers van Werkom momenteel zitten. Doordat de overgang bij mensen met een (licht)verstandelijke beperking eerder kan intreden en hormonale veranderingen bij mensen met autisme eerder tot gedragsveranderingen en depressieve klachten kunnen leiden, is het belangrijk goed op de hoogte te zijn van de signalen en de manieren om hiermee om te gaan”, vervolgt Susan.

Bewustwording creëren en ondersteuning bieden

Om bewustwording te creëren en te begrijpen wat er tijdens deze fase gebeurt, organiseerde Werkom onlangs een workshopprogramma over de overgang met behulp van Anja van Woerdekom van Care for Women. “Anja heeft ervaring met het werken met verschillende doelgroepen, waaronder mensen met een verstandelijke beperking, en kan zich goed inleven in onze werknemers.”

De feedback van de werknemers was positief. Ze waren enthousiast over de presentatie en konden het waardeerden dat het onderwerp uit de taboesfeer werd gehaald. Hoewel er geen kant-en-klare oplossing is voor de symptomen van de overgang kunnen bewustwording en het bespreekbaar maken van dit onderwerp wel bijdragen aan meer werkplezier. Denk aan meer begrip van naaste collega’s en/of afspraken met leidinggevenden over een meer flexibele invulling van werktijden of taken.

Ook mannen betrekken

Voor andere sociaal ontwikkelbedrijven die met dit thema aan de slag willen, is Susan haar advies: “Betrek niet alleen vrouwen, maar ook mannen bij het gesprek over de overgang. De overgang kan immers invloed hebben op de hele werkomgeving, inclusief leidinggevenden die meer begrip willen van de uitdagingen waar hun teamleden mee te maken kunnen krijgen. Bewustwording en begrip zijn essentieel om de overgang bespreekbaar te maken en zo de duurzame inzetbaarheid van werknemers te bevorderen. Het is een stapje in de goede richting naar een gezonde en ondersteunende werkomgeving voor iedereen!”

Aanbod van SBCM

Om bij te dragen aan die gezonde werkomgeving voor iedereen zet ook SBCM actief in op dit thema. Met verschillende activiteiten voor sociaal ontwikkelbedrijven is het streven om de overgang bespreekbaar te maken en de signalen herkenbaar te maken. Zo heeft SBCM:

  • Een webinar georganiseerd over de overgang. Dit was de eerste aanzet om het thema bespreekbaar te maken. In het najaar komt er een vervolg op dit webinar, met de nadruk op handvatten aanreiken om in de praktijk met dit thema aan de slag te gaan.
  • De BRAVO toolbox ontwikkeld, met onder het kopje ´overige thema´s´ tips en informatie over de overgang. Deze toolbox is nog in ontwikkeling en wordt steeds aangevuld.
  • Een start gemaakt met de ontwikkeling van infographics over de overgang. Deze worden gedeeld via de nieuwsbrief en BRAVO toolbox op het moment dat deze gereed zijn.

Heb jij vragen over dit thema of wil je een mooi voorbeeld delen vanuit jouw organisatie? Wij nodigen je graag uit om contact met ons te leggen.

Direct naar de informatie

Delen op socials