Terugblik De Professional Centraal 2025: Het IOP in beweging
Hoe breng je het IOP-gesprek écht in beweging binnen je organisatie? Hoe zorg je ervoor dat het goede gesprek niet een jaarlijks vinkje is, maar een doorlopend onderdeel van de organisatiecultuur? Tijdens de negende editie van het congres De Professional Centraal kwamen op 20 maart 2025 zo’n 150 professionals uit de sociale werkgelegenheid bij elkaar om antwoord te vinden op deze vragen. Beleven, leren en zelf doen vormden ook dit jaar de rode draad van het programma.
Plenaire opening: De kringloop als sociale motor
De dag werd geopend door Rachel Heijne, directeur van de Branchevereniging Kringloop Nederland. In haar verhaal benadrukte ze hoe de kringloopsector bij uitstek laat zien dat circulair en sociaal hand in hand gaan: “Bij de kringloop hebben mensen geen afstand tot werk; het is eerder zo dat werk nog vaak afstand heeft tot mensen.”
Rachel liet overtuigend zien hoe de sector mensen op maat een werkplek biedt — of het nu gaat om mensen met een ondersteuningsvraag, statushouders of mensen in re-integratie. In de winkels, werkplaatsen en horeca van kringlooporganisaties ligt een breed scala aan werkzaamheden en ontwikkelkansen. “Zelfs een ogenschijnlijk eenvoudige taak als een puzzel leggen is waardevol – het levert een compleet product op, geeft voldoening en betekent: jij doet ertoe.”
Rachel rondde haar verhaal af door de aanwezigen mee te nemen in de lancering van de Academie Kringloop Nederland, ontwikkeld in samenwerking met SBCM. Met leerlijnen voor circulaire vaardigheden, praktische taken en leidinggeven investeert de academie in de mensen achter de winkels. “Als we werk willen maken van de circulaire economie, hebben we veel handen nodig – en die zijn er al. We moeten alleen het werk beter naar de mensen brengen.”

Leercultuur en informeel leren
Annemarie van der Wees, dagvoorzitter én expert op het gebied van duurzame inzetbaarheid, nam het stokje over. Ze deelde inzichten uit haar werk met schoonmaakorganisaties, publieke diensten en lectoraten. Met praktijkvoorbeelden en het Eigen Regiemodel liet ze zien hoe ruimte, richting en ruggensteun bijdragen aan echte ontwikkeling. “Niet iedereen wil groeien, en dat is oké. Maar als iemand wél wil, moeten we als organisatie klaarstaan om dat mogelijk te maken.”
Ze benadrukte het belang van informeel leren. Volgens onderzoek leert 92% van de mensen het beste buiten formele settings. Dat vraagt om andere vormen van begeleiding, zoals buddy-systemen, storytelling en groei vanuit de praktijk. “Goed schoonmaken leer je niet uit een boekje – dat leer je van iemand op de werkvloer. En dát is leercultuur.”
Wandelgesprek: reflectie in beweging
Na de presentatie van Annemarie maakten deelnemers kennis met de principes van Aikido. Tijdens het aansluitende wandelgesprek werden Aikido principes als lichaamsbewustzijn, omgaan met weerstand en verbonden samenwerken – vertaald naar de werkpraktijk.


De workshops
In het middagprogramma volgden de deelnemers twee van de zes workshops, allemaal gericht op het op gang brengen van een beweging richting meer leren, ontwikkelen en duurzame inzetbaarheid.
1. Leven Lang Ontwikkelen Bingo
Jessica Braunius (Cedris) & Bruno Fermin (SBCM)
Leren begint bij jezelf – dat was de kernboodschap van deze actieve en interactieve workshop.
Met behulp van een bingo-kaart reflecteerden de deelnemers op hun eigen leer- en ontwikkelgedrag. De bingo was meer dan een spel: het werkte als een gespreksstarter over wat je al doet, wat je (nog) niet doet, en waar je samen naartoe kunt groeien. Door elkaar te bevragen en ervaringen uit te wisselen, ontstond een gesprek over wat een lerende organisatie vraagt van professionals én leidinggevenden.
De workshop bood praktische bouwstenen voor het stimuleren van een leercultuur binnen teams, zoals:
- Het zichtbaar maken van leeractiviteiten in het dagelijks werk;
- Leren waarderen en vieren;
- Een veilige omgeving creëren om fouten te maken en van elkaar te leren.
Deelnemers werkten in groepjes aan ideeën om het dagelijks leren in hun organisatie te versterken, en pitchten deze aan het einde van de sessie.

2. Disney-methode: Ontwikkeling omarmen
Edwin Brink (Qidos)
Deze workshop gaf deelnemers een speelse methode in handen om vernieuwing en ontwikkeling bespreekbaar te maken. De Disney-methode bestaat uit drie perspectieven:
- De Dromer (ideeën);
- De Realist (plannen);
- De Criticus (risico’s en obstakels).
Deelnemers leerden hoe zij deze perspectieven kunnen gebruiken om verandertrajecten, loopbaanvragen of teamontwikkelingen vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. Aan de hand van praktijkcases werd de methode geoefend, wat leidde tot verrassende inzichten en een flinke dosis energie.
Opbrengsten:
- Creatieve technieken om het gesprek over leren te openen;
- Een gestructureerde aanpak voor het meenemen van teams in verandering;
- Bewustwording van de kracht van perspectiefwisseling.

3. Zorg voor uitdaging
Arjan Bleeker (Qidos)
Hoe combineer je zorgzaamheid met het durven uitdagen van medewerkers? Met deze vraag gingen deelnemers aan de slag via het gedachtegoed van Secure Base Leadership. Arjan nam de deelnemers mee langs negen leiderschapscompetenties, waaronder: Kalm blijven; Potentieel zien; Positief communiceren; Toegankelijk zijn; Risico’s durven nemen.
Via reflectie, voorbeelden en de hand-out Zorg voor Uitdaging kregen deelnemers concrete handvatten om ontwikkelgesprekken krachtiger én mensgerichter te voeren.
Belangrijkste inzichten:
- Fouten maken mag en hoort bij ontwikkeling;
- Vertrouwen ontstaat door duidelijkheid en nabijheid;
- Zie het potentieel van mensen, ook buiten hun huidige functie.

4. Inclusieve technologie in de praktijk
Michel Starreveld (Fontys / KIT)
Technologie als brug naar ontwikkeling en inclusie. Michel liet zien hoe hulpmiddelen zoals vertaalapps, VR-werkomgevingen, spraakherkenning of tools zoals SpeakSee kunnen bijdragen aan betere communicatie. Tijdens een ‘tech-proeverij’ konden deelnemers zelf verschillende technologieën uitproberen en ontdekken hoe deze in te zetten zijn bij jobcoaching, onboarding en leerwerktrajecten.
Aan bod kwamen onder meer:
- De rol van Technohubs Inclusieve Technologie (TINTs);
- Het samenwerken met regionale partners;
- Het benutten van bestaande tools, zoals de TINT Toolkit.

5. Creatief denken in actie!
Andries Breel (Qidos)
In deze workshop leerden deelnemers hoe creativiteit kan helpen bij leer- en ontwikkelvragen. Via methodieken als Kijken door een andere bril en de omkeervraag leerden zij vastgeroeste denkpatronen te doorbreken.
Aan de hand van de hand-out Creatief Denken oefenden zij met tools om medewerkers te begeleiden zonder direct in oplossingen te schieten. Associatief denken, speelse opdrachten en visuele werkvormen maakten deze workshop luchtig én diepgaand.
Deelnemers namen mee:
- Nieuwe energie om vastgelopen gesprekken vlot te trekken;
- Handvatten om oplossingsgericht en creatief te coachen;
- Inspiratie om zelf aan de slag te gaan met creatieve werkvormen.

6. Generaties in beweging
Anke Vlaming (AV-Prego) & Audrey Breijman
Wat betekenen generatieverschillen op de werkvloer? Tijdens deze sessie verkenden deelnemers hoe werkbeleving, verwachtingen en waarden per generatie kunnen verschillen – en hoe dat invloed heeft op duurzame inzetbaarheid.
Onderwerpen als prestatiedruk bij jongeren, werk-privébalans, sociale media en veranderende loopbaanambities kwamen aan bod. Deelnemers deelden openhartig hun ervaringen.
“Ik snap de wensen van Gen-Z en wil deze echt omarmen, maar hoe maak je ze passend in de organisatie? Onze systemen moeten dan echt mee veranderen.”
De workshop benadrukte dat generatiebewust werken draait om verbinding, afstemming en nieuwsgierigheid, niet om stereotypering. Het vraagt van organisaties om in gesprek te blijven én om werkplekken toekomstbestendig te maken.

Verrijking
Dit jaar geen traditionele plenaire afsluiting, maar een goedgevulde goodiebag – vol energie, inspiratie via een podcast en praktische handvatten voor het versterken van eigen regie, leren en ontwikkeling werd De Professional Centraal 2025 afgerond. Jan-Jaap Meijer Werk- & Ontwikkel leider Magazijn, Voorne Putten Werkt: “Wat een verrijking dit congres. Echt even tijd om nieuwe kennis op te doen en best practices met collega’s uit te wisselen.”
Ga naar de aftermovie:
Presentaties
Rachel Heijne Directeur Branchevereniging Kringloop Nederland, Annemarie van der Wees, Dagvoorzitter en Strategisch Partner Leren en Ontwikkelen:
Hand-outs workshops:
