Home » Praktijkvoorbeelden » Directie Promen aan het woord over LLO
Praktijkvoorbeeld

Directie Promen aan het woord over LLO

Het interview met Ilonka Dorrepaal van Promen is de achtste in de reeks van directeuren en/of MT-leden aan het woord over Leven Lang Ontwikkelen. In deze interviewreeks vertellen zij over hoe hun medewerkers de SBCM Topperverkiezing 2022 ervaarden, wat zij als organisatie doen om medewerkers te stimuleren zich te blijven ontwikkelingen en welke uitdagingen zij hierbij tegenkomen.

Een Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

Promen is volop in transitie; op weg om een steeds beter mensontwikkelbedrijf te zijn. Een van de uitdagingen ligt in het vinden van de juiste balans tussen de economische activiteiten van de organisatie en de ruimte die wordt ervaren om medewerkers te ontwikkelen. Om een financieel gezonde organisatie te blijven, kan het een niet zonder het ander. “En om dit te bereiken bewandelen we twee sporen, die elkaar versterken”, aldus Ilonka Dorrepaal, Bedrijfsmanager Innovatie en Talentontwikkeling. Promen zet in op ontwikkeling van de doelgroep én op ontwikkeling van staf- en leiding.

Talentenplein

Enerzijds richt Promen zich op de ontwikkeling van SW- en participatiewetmedewerkers. “We hebben een Talentenplein opgezet en nieuwe ontwikkelroutes geïntroduceerd. Op basis van een game-based assessment brengen we talent in kaart en met de inzet van VR brillen bieden we een levensechte arbeidsmarktoriëntatie aan. We ontwikkelen taal- en digivaardigheden en bieden trainingen zoals Arbeidsfit en Sterk op weg! Ook kunnen medewerkers wekelijks naar begeleide e-learning. We zien dat mensen groeien,” vertelt Ilonka Dorrepaal. Daarnaast zijn er leerlijnen in verschillende branches waarin medewerkers een mbo-praktijkverklaring kunnen halen. Op deze manier versterken zij hun werknemers- en vakvaardigheden en het geeft een positieve impuls aan het zelfvertrouwen!

Waarderend werken

Anderzijds geeft Promen een impuls aan de ontwikkeling van staf en leiding binnen Promen, omdat zij het leren van de medewerkers op de werkvloer vormgeven en mogelijk maken. “We willen meer gebruik maken van de mogelijkheden die zij zien. Dit jaar zijn we gestart met een organisatiebreed programma dat is opgezet vanuit de methodiek waarderend werken, appreciative inquiry,” aldus Ilonka Dorrepaal. Vanuit deze methode kijk je als bedrijf naar geslaagde voorbeelden rondom een kernthema. Om vervolgens te zien wat je er van kunt leren en hoe je meer van dit soort successen kunt realiseren. Bij Promen staat het volgende kernthema centraal:

We willen medewerkers een volgende stap laten maken. Een stap waarin groei, werkplezier en financiële opbrengst samenkomen, zodat we samen stralen!

En zo ontstaan er steeds meer initiatieven binnen de organisatie, die door collega’s zelf zijn bedacht en worden opgepakt. Hierdoor kunnen de SW- en participatiemedewerkers van Promen zich verder ontwikkelen. Ilonka Dorrepaal vertelt dat hoe de Ervaarweek daar een mooi voorbeeld van is: “In deze week kunnen medewerkers op vier verschillende werkplekken, in verschillende branches een dagdeel werkervaring opdoen. Ze bezoeken in die week ook onze externe opdrachtgevers en maken kennis met diverse werksoorten. De stap naar een van onze externe werksoorten of zelfs een reguliere werkgever wordt zo verkleind. En de verkenning start op het moment dat de medewerker zelf nieuwsgierig is naar andere mogelijkheden.”

SBCM Topperverkiezing

Pepijn Verhey is een sprekend voorbeeld van een medewerker die een volgende stap maakte! Hij was een van de drie finalisten in de regio Midden in de SBCM Topperverkiezing 2022. “Deze nominatie heeft hij verdiend met zijn vrolijke houding en interesse in collega’s én vanwege zijn ontwikkeling in het werk. Pepijn is bij Promen gestart op een van onze productieafdelingen en daarna doorgestroomd naar PostNL. Hier heeft hij zijn Praktijkverklaring Assistent Logistiek behaald. Een knappe prestatie!” aldus Ilonka Dorrepaal.

Festival Sterk aan het Werk

Pepijn heeft genoten van de dag, waar ook andere collega’s van Promen bij aanwezig waren. Dat is volgens Ilonka Dorrepaal het mooie en onderscheidende van het Sterk aan Werk festival; een kennisfestival georganiseerd voor SW- en Participatiewetmedewerkers zelf. Een uitstapje, waarmee ook zij een veel breder beeld krijgen van wat er allemaal mogelijk is als het gaat om leren en ontwikkelen.

Direct naar de informatie

Delen op socials